Runstens gård i lördags

I lördags var jag med Ylva till Runstens gård utanför Västerhaninge i Stockholm, hade hört att det skulle vara en superfin anläggning, och det var det! Ridhuset var helt underbart och alla andra lokaler var också hur fräscha som helst. Naturen runt om kring gick inte heller att klaga på, dit vill jag åka och tävla!:)

Hästen som vi hade med var Basilika som är 5år e.Presitge VDL-Bartok. Hon skötte sig superbra och rörde inte en fena i bussen. Hon såg jättefin ut på framridningen men Ylva tyckte att det blev lite för långt och att hon blev trött. Men det är så svårt att veta, vissa gånger behöver man längre framridning och andra gånger kortare.

Inne på banan var hon stundtals jättefin men eftersom hon var trött fick de inte till ökningarna och övergångarna så bra. De fick drygt 66 % vilket är ok med tanke på att hon var trött. Men hon kan gå på så mycket mer! :)


Ylva travar fram

Basilika lyssnar fint

Segraren som gick på 89% (!)

Kram

Jag tror vi börjar fatta det här med piaff :)

I går skippade vi banan och red i stället ut, i går kväll var det nog optimalt ridväder sol men inte för varmt inga flugfän och torrt i marken, helt underbart att rida på ett fält!

Sini var hur fin som helst, kändes verkligen att lördagspasset varit bra och fortfarande "satt i". Vi passagade lite grann och vi har fått bort spänningen som vi hade förra veckan då han blev öjämn, väljer att göra lite mindre passage nu och hålla den ren istället. Det får komma mera energi när vi är redo för det!

Piaffen börjar verkligen funka nu, har ju kommit på att jag måste lätta av väldigt mycket i handen och sitta still med överlivet! Ute på åkern fick vi lite mera bjudning och han kunde hålla igång flera steg utan att stanna upp eller ta spända tramp. Jättekul när man känner att det händer nåt i rätt riktning, det är så svårt det här med piaff o passage...
Jag får vara nöjd o glad för de små stegen som vi tar framåt :) så nu efter igår känns det faktiskt möjligt att vi ska kunna göra fin piaff och passage framöver! =)

Kram

Bra pass i morse

I dag gick ridningen riktigt bra, jag är väldigt nöjd:) Sini kändes avspänd och fin i alla gångarter. Jag red också igenom Intermediere 1: an eftersom tävlingen närmar sig. Det gick bra, galoppdelen känns rikigt bra och där är det vi kan ta mest poäng. Skritten med piruetter funkar också bra om han inte blir spänd. I traven får vi kämpa hårdare men slutorna har blivit mycket bättre på senaste tiden och jag vill verkligen att dom ska funka fint i Örebro.

I morse startade jag med en stor frukost bestående av havregrynsgröt och 2st fullkornsmackor:) Jag har sett ett litet mönster i att det har gått som bäst när jag ätit ordentligt nån timme före ridningen (vilket är helt naturligt) måste bli mera noggran med det! Sen är det också helt underbart att rida när man är ledig, man är mera avslappnad och har mycket mera energi och rider helt enkelt bättre, önskar att jag möjlighet till flera lediga dagar i veckan!

Nu är vi sugna på ny tävlingssäsong!

Kram

Till Runstensgård i morrn!

I morgon lördag ska jag och Ylva åka till Årsta och Runstensgård på unghästkval med Basilika, Ylvas 5åring efter Prestige-Bartok. Det ska bli riktigt kul, var så längesen jag följde med henne på tävling nu, " förr i tiden" bodde jag praktiskt taget i hennes buss varje meeting och varje tur till hennes tränare i veckan! jag saknar det! men med mera jobb för mig (som man faktiskt inte kan leva utan) så finns helt enkelt inte tiden alltid.

Ser fram emot att komma till Runsten, har hört att det ska vara så fint där! Jag behöver lite inspiration till stallet hemma, det behöver målas luckor, nästen i fönstren behöver bytas, städas i sadelkammaren och spikas upp placketer.


www.runsten.com

Kram


Ändrat upplägg i Örebro

Nu har jag diskuterat fram tillsammans med mamma och Ylva att det är bäst att vi väntar med att starta SB1an. Debuten var ju tänkt i Örebro om 2 veckor men det känns inte klart för start än. Så nu blir det istället en S:t George på lördagen och så ettan på söndagen ( som bestämt).

Det känns superbra att vi har bestämt det, nu känner jag mig inte stressad inför debuten utan låter det ta mera tid!

Nu har jag som mål i helgen att hitta tillbaka till den fina känslan jag hade förra veckan, jag måste rida ännu bättre!

Min tränare är bäst!

I går hade jag bestämt mig för att rida på tränsbett, det gör jag ibland. Och ibland funkar det bra och andra gånger är det jättesvårt. I går var det just en sån gång när det är så svårt! Jag tyckte inte att det kändes bra, mina förhållningar tog inte och jag fick inte fram honom till bettet heller, och jag kände mig så frustrerad.

Sen kom Ylva förbi när jag var i slutet av mitt pass och gav mig några små tips, det funkade såklart direkt! hon såg att jag var frustrerad och påminde mig (igen) om att det inte är ett dugg konstigt att allt blir svårare nu när vi börjat med så svåra rörelser, det blir mera spänning osv. Hon påmminde mig också att jag måste tänka på att det blivit så mycket bättre, kommer du i håg hur vild och stark han blev i början? sa hon. Hon sa också att hon inte tyckte jag behövde rida på träns, han funkar ju så bra på kandaret igentligen. Det är bara en "hung up" jag har att jag vill kunna klara det på träns också.
Men hon tyckte inte att jag skulle tänka så, "ta på tränset om du vill, men gör det då när han känns bra! inte när han känns stark och mindre bra"! Jag måste ständigt påminna mig själv om att vi är inne på mycket avancerade saker nu, det ska inte vara lätt det är inte lätt! det måste få ta tid!

En positiv sak från passet i går var att jag kom på lite mera hur jag ska göra i piafferna, i min drivning i piaffen måste jag lätta av mycket mera i handen än vad jag tidigare gjort, jag trodde att han skulle gå i väg, men det blev precis tvärt om, han sänkte halsen och fick upp ryggen och trampade på! :) supermkt beröm fick han då.

Nu blir det kandar framöver, och ingen ångest över att jag inte rider på träns!

Tack för dina kloka ord kära mentor :) vad skulle jag göra utan dig!

Kram

Helgen

Ja helgen blev inte alls som tänkt! i torsdags undeer min träning för Ylva fick jag besked från Gagnef att tävlingen tyvärr var inställd pga av de stora vattenmängder som kommit under veckan så banorna var helt förstörda. Tråkigt men det är inget som man kan göra något åt. Hellre att de ställer in än att man skulle kommit dit och rdit på våldigt dåliga banor.

Nu får jag instället fokusera ännu mera på starterna i Örebro och debuten i SB:1an ! träningen i torsdags gick helt super, jag ville att Ylva skulle sitta upp och känna på honom i början av passet, det var så länge sen hon red säkert någongång i våras. Hon tyckte att han var mycket bättre att rida, förut behövde hon korrigera flera saker men nu kände hon att hon kunde börja jobba med detaljer på engång. Det känns väldigt roligt för mig! att jag är på rätt väg i ridningen.

Nu blev det en lite lugnare helg än tänkt, men det var också skönt. Vi har varit ute i skogen och Sini var så modig och gick förbi en hel hage med vita kor utan att fjanta sig :)

Kram

Det ska bli skönt med träning i dag!

Igår hade jag en sån där dag som man har ibland. Ridningen känns igentligen bra men man vågar inte riktigt lita på sin känsla att det verkligen är så, vilket för mig då leder till att jag vill ännu mera fast det i verkligheten redan är tillräckligt.
För mig blir det ofta såhär dagarna innan jag ska tävla, man sätter så stor press på sig själv och vill att ALLT ska fungera perfekt. Jag red igenom S:t Georgen i går och det är lustigt hur man kan spänna sig så mycket när man vänder upp på medellinjen för att börja med programmet, hallå vi gjorde ju nyss en sluta som kändes hur bra som helst hur kan den bli så kass så fort jag börjar rida programmet??  Det är ett "generalfel" som många av oss dressyrryttare känner igen oss i.

Jag bestämde mig för att inte vara så allvarlig utan börja om och bara rida, inte hålla på att spänna mig och tänka "nu ska vi rida ett perfekt program" utan bara" nu ska vi rida som vanligt", hur brukar jag göra i öppnorna? jo jag måste såklart lätta i handen om han inte kommer iväg som han brukar. Det är så lätt att bli stressad när man rider program och blir ridningen sämre. Allt blev inte perfekt i går, han blev lite stark emellanåt men jag försöker alltid fokusera på det som kändes bra och vad som var positivt. Oftast är det så att det som inte kändes bra är det man kommer i håg och då tycker man passet var dåligt, även fast 45 min var bra är det de 5min som inte kändes så bra som man grämer sig över och det är så onödigt!

I dag så ska jag träna för Ylva och det ser jag fram emot! tryggt att få hennes ögon på sig, det känns alltid tryggt. Ska försöka få till lite filming ikväll också, vill ha något att studera innan lördag och kunna jämföra med tävlingsfilmen.

Kram

Bra start på morgonen

I morse fick jag en trevlig start på min (väldigt) trötta morgon, jag mötte nämligen min granne när jag var på väg till tåget som var ute och gick med sina söta hundar, en av dem är en dvärgpinscher min favorithund!

De är så otroligt söta och fina, när jag bestämmer mig för att skaffa hund kommer det absolut att bli en sådan!
Det är märkligt hur glad man kan bli av djur =)


Bild från Google

Såren är bättre

I går såg "flugsåren" (som jag kallar de för) bättre ut, de hade börjat läka och var inte alls lika variga som i måndags. Så skönt, jag hoppas det är så bra så jag kan rida med kandar i kväll. Det skulle jag behöva, annars får det bli träns det går vell bra det med.

I dag blir det fokus på programmet, har tänkt att rida igenom det. Men jag får se hur han känns i dag, det kan hända att jag måste ändra min plan om det känns som att jag måste fokusera/få igenom något annat. Det är grunden som är den viktigaste och vi kan alla rörelser, så funkar grunden så funkar rörelserna också bra.

Men det är en trygghet för mig att ha ridit igenom hela programmet som jag gör på tävling hemma innan vi ska i väg på lördag. Vi har ridit så många S:t George att den sitter i ryggmärgen vid det här laget, men de här programmen är endå så pass svåra att man alltid måste fokusera och verkligen veta hur man ska rida för att det ska bli ett bra program.

Jag hoppas att jag ska kunna samla ihop bra % till S:t George cupen.
Kram

här kommer en till OS länk...

efter mitt lilla gnäll om att det var så dåligt med OS bloggar från Hong Kong har jag nu hittat och börja läsa denna:

http://kyrak.com/calendar.htm

Hon uppdaterar kort varje dag med bilder, spännande att läsa! Rekomenderar att läsa denna blogg, håller också tummarna för att Kyra lyckas bra på OS, hon är en så härlig ryttare.


Kyra och Max
Bild från Google

OS dressyren börjar i morrn!!!!!

Weee i morrn och på tors drar äntligen dressyren i gång på OS!!!! Jag har fixat en "inspelare" till mig som ska fixa så jag kan kolla på hela sändningen när jag kommer hem från jobbet. =)))) ser verkligen fram emot det! och hoppas på att Jan, Patrik och Tinne verkligen får till det!

Jag är ju en riktig "sportnörd" som älskar att följa även de andra grenarna i stora mästerskap, och läsa artiklar, bloggar osv. Dock så tycker jag att svenskarna har varit dåliga på att blogga och uppdatera från HongKong, har följt bloggen på Svrfs sida men det finns ju så mycket mera som man vill veta under ett OS! ex så uppdaterar Anky dagligen med rapporter och bilder/filmer från resan, jättespännande att följa både resan dit i planet, i stallen och hur hon förbereder sig för tävlingen. Skulle vart kul om någon av svenskarna också hade nåt liknande!

tipsar om ankys sida!
http://www.anky.com/

och såklart min aboslut favvo sida
http://www.eurodressage.com/

två annan läsvärda dressyrbloggar:
http://www.agria.se/teamagria/emelie_brolin_blogg.nsf

http://charlotteesping.blogg.se/

Vad har ni för favvo dressyrsidor som ni läser?

Kram

Skummig mun och sår

I går när jag kom ut till stallet hittade jag några små variga sår under hakan på Sini. Tror det var sår som flugorna framkallat, det är som en sårskorpa som blir varig när man pillar bort den, äckligt! Fy vad jag hatar alla dessa flugor som äter på hästarna! Och hans flughuva räcker inte ner dit heller, så den kan inte skydda.

Att rida med kandar var helt uteslutet eftersom kedjan skulle ha legat precis där såren var, så det blev träns utan achenrem! jag tänkt att "jaja vi får vell se hur det här kommer att gå..." men faktum är att det gick riktigt bra! att vi övat så mycket övergångar sista tiden har gett resultat och Sini är mera uppmärksam på mina hjälper och blir inte lika stark när jag vill ta förhållningar. Det blev mest galoppjobb med mycket variation och övergångar. Övade också byten på serpentiner där jag framförallt ville ha bytet till vänster bättre, det har blivit lite kort. Där måste jag verkligen tänka på att samla in vänsterbogen innan jag byter annars drar han till vänster och så blir bytet dåligt. Vi gjorde också galoppslutor och sax, det är så bra att ha en stor bana att öva slutor på, vilken skillnad det blir! =) 

Sini var riktigt skummig i munnen efter passet (något som han är "känd" för :) och när jag skrittade av såg jag att det låg en massa vita skumfläckar runt hela ridbanan :) haha

Hoppas såren har läkt i dag!

Kram


Bubblar av inspiration

Ny vecka och nya tag! Det är härligt att börja måndagen med att känna sig pigg ( så mkt pigg som man kan känna sig en mån morgon :) och utvilad. Helgen har varit väldigt lugn och skön, vi var i väg på ett dop i lördags efm hos mitt nya kusinbarn Nicole, så otoligt gulligt och trevligt dop.

På fm hann jag med att träna och det kändes fint! jag tog god tid på mig med en massa övergångar i början, för att verkligen få honom att lyssna och spänna av. Jag är verkligen nöjd med att jag tog mig den tiden det krävdes innan jag gick lös på rörelserna. Jag avslutade passet på samma sätt, eftersom han blivit lite het av jobbet. Det är så skönt att rida på morgonen när man är ledig och inte har någon tid att passa, jag rider mkt bättre än jag gör på kvällarna efter jobbet. Vilket ioförsig inte är så konsigt. Tyvärr hann vi inte med någon filmning i helgen, jag måste klämma in det i veckan istället. Det blir också klippning till tävlingen på lördag och träning hos Ylva på torsdag.

En riktigt kul vecka, äntligen närmar sig tävlingen!

Kram

Det närmar sig!

Veckorna rullar på och träningen känns bättre, det är superstor skillnad nu och för några veckor när jag satte i gång efter semestern, man kan inte tro att det är samma häst :)

I går var vi till Ylva och tränade, vi red ute på hennes nya stora utebana. Jag älskar den! det är så härligt att rida ute och ha gott om plats att öva saxarna och serierierna. Det är verkligen super, jag hoppas det kommer bli en mild höst så vi kan rida ute länge. Träningen gick iaf kanon, bytena i varje har funkat klockrent de senaste dagarna så det är så skönt! Vi lade mycket tid på att öva både trav och galoppsaxen som den ligger i SB:1an. Galoppsaxen ligger från andra hållet än vad den gör i ettan, så nu måste jag tänka precis tvärtom när jag rider den. Gäller att verkligen bara fokusera på ett program i taget så man inte blandar ihop dem. Vi gjorde också trav- passage-skritt-piaff-trav övergångar. Fick jättebra hjälp i den samlade skritten före piaffen, där blir han väldigt spänd och passar så för att förhindra det har jag tidigare bromsat och försöka få honom lugnare, Ylva sa att jag skulle göra tvärtemot tänka framåt i skritten så jag har bjudning till piaffen. Skritten blev också mycket bättre på det sättet. Passagen känns ok, svårt att påverka honom utan att få "dubbelstamp" men det är bara att öva på så jag får in känslan hur jag ska göra.

Vad som var riktigt positivt var att traven blev riktigt bra efter jobbet med passage övergångarna. Han som annars brukar vara väldigt stötig i ryggen, kändes nu mycket lättare att sitta på (jag fick komma ner på ryggen på honom) och när jag kunde sitta stilla kunde jag också känna ännu mera vad som händer och kunna inverka bättre. Riktigt kul! :)

Kram

Frustrerande när man inte kan kontrollera...

I går tränade vi för Ylva, vi red igenom galoppdelen för Svår B:1an och allt känns bra, förutom bytena i varje.
Jag har inte tränat dem seriöst förut, eftersom de inte har ingått i några av de program jag tävlar. Gjort dem mest bara för att det är kul, och då tycker jag att det har gått bra.

Men i går när det börjar bli "allvar" blev det lite kortslutning i min hjärna! jag kom hela tiden av mig i byteshjälpen och var för sen, vilket såklart ledde till att Sini inte hade en susning om vad han skulle göra...
Nåja efter en stunds "traggel" och hjälp från Ylva fick jag in känsla lite bättre och vi kunde göra 5st i rad, vilket jag var mkt nöjd med!

Det här nya programmet är verkligen en utmaning för oss, jag känner mera än någonsin att det verkligen är upp till mig, hur jag rider som kommer att avgöra och påverka resultatet ännu mera än tidigare. Det gäller att hålla tungan rätt i mun vill säga....

Men det är bra med nya utmaningar, jag måste bara släppa pressen på att allt ska funka felfritt på en gång, det är ju inte lätt. Då skulle vell varenda kotte rida svår dressyr.... ;)

I dag blir det en väldigt kort dag på jobbet eftersom det fortfarande är semestertider och väldigt lungt på kontoret.
Sen ska jag ut och rida, om det inte är lika kokhett som i går efm vill säga!

Kram